Wasdroger schoonmaken: Hoe verleng je de levensduur

De wasdroger is de meest voorkomende oorzaak voor brand in huis. Om dit te voorkomen is het goed om hem schoon te houden. In dit artikel lees je makkelijk stap voor stap wat je precies moet doen om je wasdroger schoon te maken.

Stap 1: Pluizenfilter schoonmaken

De pluizenfilter zit bij de deur van je wasdroger (bekijk afbeelding 1). Haal deze eruit. Pak de stofzuiger om het filter netjes stofvrij te zuigen. Vervolgens moet je de rest van de deur nog doen. Hier blijft namelijk ook veel stof haken. Haal de stof weg met de stofzuiger, plumeau of iets anders. Het is in het huishouden niet altijd even gemakkelijk om alles goed schoon te krijgen. Denk daarom af en toe na over de beste manier om je huis schoon te krijgen. Hier kan je wellicht veel tijd mee besparen.

Stap 2: Condensor schoonmaken

De condensor is een grote bak in de droger. De condensor zit vaak onderaan in de wasdroger. Nu is het belangrijk dat je hem schoon krijgt. De condensor bepaalt namelijk hoe goed je wasmachine precies werkt. Houd hem onder de stromende kraan. Waarschijnlijk zijn de pluisjes opgehoopt in de condensor. Als de condensor schoon is zorg dan dat hij goed droog is voordat je hem terug plaatst. In de tussentijd kan je de condensorkast schoonmaken. De condensorkast is de plek waar de condensor in zit. Je kan hem makkelijk schoon krijgen door de stofzuiger, een borstel of doekje te gebruiken.
Als de condensor weer droog is kan je hem terug in de droger zetten. Zorg ervoor dat de condensor weer goed vast zit en sluit het klepje.

Bekijk deze video’s over hoe het bij Samsung wasdrogers gaat: https://www.youtube.com/watch?v=IhriVZGwEng

Stap 3: Condensbak of afvoerslang reinigen. 

Hoe je stap 3 uit moet voeren ligt aan het type wasdroger dat je hebt. Als je een condensdroger hebt dan heb je een condensbak. Als je een afvoerdroger hebt dan heb je een afvoerslang

              Condensbak: Het water dat uit de natte kleding komt gaat naar de condensbak. Bij veel wasdrogers moet deze bak na elke droogbeurt geleegd worden. Eens in de zoveel tijd moet je deze bak schoonmaken. Dit kan door met een sopje de bak af te doen.

              Afvoerslang: Bij luchtafvoerdrogers heb je te maken met een afvoerslang. Deze afvoerslang hangt uit het raam of is aangesloten op het ventilatiesysteem van het huis. In de slang zitten vaak veel pluisjes. Het is goed om deze pluisjes zoveel mogelijk te verwijderen. Deze kunnen namelijk snel vlam vatten. Ga met de stofzuiger over het oppervlakte van de afvoerslang.

Stap 4: (optioneel) Condensfilter vervangen

Er zijn wasdrogers op de markt die een condensfilter hebben. Deze filter is gemaakt om extra fijn stof op te vangen. Het moet echter wel minimaal 2 keer per jaar vervangen worden. Het is een groot voordeel dat je wasdroger deze filter heeft. Maak hier dus zeker gebruik van!

Stap 5: Trommel schoonmaken

Als laatste moet de trommel nog schoon gemaakt worden. Dit kan je het beste doen met een microvezeldoekje. Deze doekjes zijn ideaal tegen vet. Vaak blijft er nog een laagje wasverzachter achter in de wasdroger. Dit is niet te zien met het blote oog. Je kan hem echter wel voelen. De binnenkant is namelijk iets vetter. Het laagje wasverzachter zou niet erg zijn zou het niet de sensoren van de wasdroger kunnen verstoren.

Als je dat gedaan hebt kan je eventueel de buitenkant nog even schoonmaken en dan is je wasmachine weer zo goed als nieuw.

Aanraders:

  • Niemand heeft er zin in maar toch is het heel handig om de gebruiksaanwijzing van je wasdroger goed door te lezen
  • Markeer belangrijke onderdelen uit de handleiding
  • Gebruik een microvezeldoekje
  • Laat de kinderen helpen voor een micro vergoeding