Wasdroger, toekomst & verleden – Nooit meer strijken?

Net als bij veel andere elektronische producten gaat de ontwikkeling van de wasdroger steeds verder. Om je een idee te geven wat er allemaal al verandert is in het land van de wasdroger hebben we een groot overzicht gemaakt hieronder met alle veranderingen. Ben je nu benieuwd wat wij verwachten dat de toekomst gaat brengen, lees dan onze verwachting over de toekomst.

Het verleden van de wasdroger

Warmtepompdroger

De belangrijkste verandering bij wasdrogers is de warmtepompdroger. Een warmtepompdroger lijkt ontzettend veel op de condensdroger. De warmtepompdroger is alleen wel veel energiezuiniger. Dit is erg voordelig bij groot gebruik. Duurder zijn ze wel vaak.

Feedback

Vroeger stopte je je was in je wasdroger of wasmachine. Een tijd erna ging je kijken hoe het ermee was. Je hoopte dat de droger klaar was en dat je kon gaan beginnen met de was vouwen. Tegenwoordig krijg je tijdens het drogen van de was een stuk meer informatie. Veel drogers van tegenwoordig maken een geluidje. De nieuwste modellen spelen vaak ook een liedje af. Dit kom je vaak bij Samsung wasdrogers tegen.

Automatisch Programma

Wasdrogers van tegenwoordig zijn uitgerust met een hoop sensoren. Eén van deze sensoren meet de vochtigheid die de was heeft. Hierdoor kan hij bepalen hoe lang hij nog aan moet staan. Dit is erg handig ten opzichte van de oudere modellen. Bij oudere modellen deed je de was er een paar keer in en moest je hem soms wel 3 keer opnieuw aanzetten tot de was goed droog was.

Kleding opfrissen

Mensen hebben ontzettend veel kleren. Hierdoor doe je niet alles in een week of soms wel maand aan. Laatste was ik mijn kast aan het uitzoeken en kwam ik weer een stel hele leuke kleren tegen. Erg fris roken ze echter niet. Om ze toch weer fris te laten ruiken kan je ze in de droger doen. Wasdrogers hebben vaak een opfris stand. Hierdoor worden je kleren weer heerlijk schoon voordat je ze aan doet.

Capaciteit

De capaciteit die de wasdrogers hebben is veel gestegen. In 2004 hadden de meeste wasdrogers een capaciteit van 5 of 6 kilo. Dit is erg hard toegenomen. Tegenwoordig hebben wasdrogers vaak tussen de 7 en 9 kilo vulcapaciteit. De kosten per cyclus zijn hierdoor wel een stuk omhoog gegaan. Het is daarom belangrijk dat de wasdroger goed gevuld word. Anders gaat er energie verloren.

Minder kreuken                       

Je hoeft maar 1 keer een droger te gebruiken om te weten dat je kleding er niet zonder kreuken vanaf komt. Om erger te voorkomen zijn veel drogers tegenwoordig uitgerust met een anti kreuk programma. Deze programma’s laten de droger af en toe rond draaien. Dit kost bijna geen energie. Als de kleding te lang in dezelfde positie zou liggen zou hij nog meer gaan kruiken.

De anti kreuk programma’s zijn er in verschillende soorten en deze zijn afhankelijk van de wasdroger. Bij sommige programma’s gaat hij een vaste tijdsduur door. Bij andere programma’s gaat hij net zo lang door tot je de deur van de droger open doet. Ten slotte heb je ook anti kreuk programma’s die je in kan stellen.

Tijdgestuurde programma’s

Vroeger was een dashboard zoals we deze tegenwoordig kennen niet gebruikelijk. Dit zorgde er ook voor dat drogers geen aanpasbare programma’s hadden. Nu kan je droog programma’s tussen de 10 en 160 minuten instellen. Hoe droog de was precies gaat worden weet je vooraf niet.

Toekomst van de wasdroger

Hoe de toekomst van drogers er precies uit gaan zien weten we natuurlijk niet. Er zijn echter wel wat dingen die wij van droger-kopen.nl verwachten. Deze lees je hieronder.

Anti kreuk

Eén van de grootste nadelen van kleding uit de droger en wasmachine is nu eenmaal dat hij gekreukt is. Niemand heeft zin om zijn kleding te strijken. De kans dat leveranciers dit zoveel mogelijk aan gaan pakken is groot. Een wasdroger die de kreuken uit kleren zou halen zou extreem goed verkopen.

Zuiniger

Bijna elk product moet steeds milieubewuster en zuiniger. De energielabels zijn op veel dingen te vinden tegenwoordig. De verwachting is dat deze trend zich de komende tijd nog wel voort gaat zetten. De wereld kan nog veel winst gaan maken op energiebesparen. Ook de wasdroger gaat hierbij helpen. Hoeveel de kosten nog naar beneden kunnen na de uitvinding van de warmtepompdroger wordt even afwachten.

Zelf reinigend

Een ander groot nadeel van wasdrogers is dat ze op regelmaat schoon gemaakt moeten worden. Dit is geen leuk werk. Het is helaas wel noodzakelijk werk. Als een droger niet goed schoongemaakt wordt zijn er verschillende risico’s. Het minst ergere nadeel is het stroom verbruik wat omhoog gaat. Het ergste risico is gevaar op brand. Als de wasdroger vol met stof zit is dit een heel gevaarlijke plek voor brandgevaar. Als er een vonkje of storing bij komt kan het fout gaan.
Bij het schoonmaken van je droger moet je verschillende elementen schoonmaken zoals het pluizenfilter, condensor, condensfilter en de trommel. Een grote schoonmaakbeurt kan goed 20 tot 60 minuten duren. Als dit voorkomen zou kunnen worden zou dit ideaal zijn.
Wij verwachten dat leveranciers hier wel achteraan zullen gaan.

Verder leren over wasdrogers

Ben je nieuwsgierig geworden na dit artikel en wil je meer leren over het drogen van je wasgoed? Wij hebben allerlei leuke artikelen over dit onderwerp.